Annons

Trump pratade Nordkorea och stål med Löfven

Det dunkades i ryggen - och levererades hårda budskap om ståltullar. Men USA:s president Trump tackade också statsminister Stefan Löfven (S) för blågula insatser i Nordkorea och gav sin syn på dagens Sverige. - Ni har ett problem och jag var en av de första att säga det.(TT)
Publicerad 7 mars 2018
””
””

Statsministern medgav att Sverige har problem med organiserad brottslighet men sade att man ändrat lagar och satt press på andra EU-länder att ta ansvar.

””

Insats i Nordkorea

Annons

USA:s president var samtidigt full av superlativ om sina gäster. Han betonade att svenskar i allmänhet och näringslivet i synnerhet är fantastiskt och sade att han strävar efter ett ännu större ekonomiskt samarbete med Sverige.

Ståendes framför båda ländernas flaggor i Vita husets pampiga East Room berättade Trump att det var tack vare svenska förhandlingar som den amerikanska studenten Otto Warmbier i fjol kunde släppas fri, efter att ha hållits fången i Nordkorea. Warmbiers fall var mycket uppmärksammat och han avled kort efter hemkomsten till USA.

Stefan Löfven å sin sida erbjöd fortsatt svensk hjälp med Nordkoreakonflikten.

””

Till skillnad från många länder har Sverige diplomatiska relationer med den slutna diktaturen och en ambassad i Pyongyang.

"Kärleksfulla" tullar

Den känsliga frågan om tullavgifter gick det trögare med. Löfven var förste EU-ledare att träffa Trump efter att han aviserat en chockhöjning av tullavgifterna på stål (25 procent) och aluminium (10 procent). Statsministern levererade förvisso budskapet att frihandel är mycket viktigt för EU, men Trump verkade stå fast vid sitt beslut och sade att just EU varit orättvist och tufft mot USA.

””

Efter presskonferensen, i regnet utanför Vita huset, sade Löfven till svenska journalister att alla parter skulle lida av höjda tullar och att ett handelskrig inte är en väg framåt.

””

Löfven underströk dock att en sådan förhandling måste föras av EU, inte av honom själv, och han sade att frågan om undantag för länder eller bolag inte diskuterats med Trump.

Två "outsiders"

I övrigt var tonen förhållandevis hjärtlig. Båda ledarna betonade gång på gång den starka relationen mellan länderna. Trump sade att Sverige är den åttonde största investeraren i USA och Löfven beskrev USA som Sveriges största utländska arbetsgivare.

””
Annons

En utmaning för Löfven vid mötet var att skapa personlig kemi med Trump. Det är svårt att säga om han lyckades, men vid slutet av presskonferensen refererade han till dem båda som "politiska outsiders" och tog upp sin bakgrund som svetsare. Efteråt sade statsministern att det var god stämning under hela mötet i Ovala kontoret - trots att de båda ledarna har olika syn på exempelvis tullavgifterna och Parisavtalet om klimatet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons