Annons

Löfven kan tvingas avstå toppmöte

Sveriges stol på EU-toppmötet kan stå tom på grund av regeringskrisen. Bara kungen får ersätta statsminister Stefan Löfven (S). Sverige står inför en av de mest intensiva politiska veckorna på senare år.(TT)
Publicerad 7 december 2018

Sverige står inför en av de mest intensiva politiska veckorna på senare år.

Om Stefan Löfven lyckas få ihop ett regeringsunderlag i förhandlingarna med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kan det bli statsministeromröstning mitt i veckan. Och dagarna därefter presentation av ministrar och regeringsförklaring.

Annons

Det riskerar att krocka med att EU:s stats- och regeringschefer samlas på luciadagens kväll för att bland annat diskutera brexit och migrationsfrågor. Men Sveriges stol kan stå tom på toppmötet.

Strikta regler

Orsaken är att bara ett lands statschef får ta plats vid EU-ledarnas bord om inte regeringschefen kan. Men att skicka kungen är inte aktuellt. Lösningen kan i stället bli att ett annat lands regeringschef får föra Sveriges talan.

Om det brittiska parlamentet på tisdag röstar nej till det föreslagna utträdesavtalet, kommer EU-ledarna att ha en hel del att behöva fundera på. En avtalslös brexit i mars nästa år kan få stora konsekvenser för företag och många EU-medborgare.

På regeringskansliet pågår nu ett intensivt planerande för olika scenarier för veckans möten.

Mer förhandlingar

Löfven är just nu upptagen med regeringsförhandlingar som väntas fortgå under helgen.

På måndag ska Löfven lämna en "uppföljande rapport" till talman Andreas Norlén om hur det har gått. Kanske har han ett resultat, eller begär ännu lite mer förhandlingstid.

Samtidigt ska riksdagen spika budgetramarna för nästa år - dramatiken inleds på måndag morgon när finansutskottet har möte. Då, eller under dagen, bör det bli klart om det blir Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag som ska gälla för Sverige efter nyår. Sverigedemokraterna har redan utlovat sitt stöd.

Skadan redan skedd?

Annons

Ett nederlag i slutomröstningen om budgeten på onsdag skulle innebära stora bekymmer för Stefan Löfven om han lyckas få till en regering. Visserligen kan en ny regering snabbt lägga fram en stor ändringsbudget, men skadan kan redan vara skedd, med Löfvens ögon sett, eftersom budgeten från M och KD med stora skattesänkningar lägger beslag på en stor del av det utrymme för reformer som finns framöver.

Löfvens räddning kan vara att i helgen få till en uppgörelse om regeringsmakten med C, L och MP som också innebär att C och L röstar med regeringen om budgeten den 12 december.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons