Annons

Liten kuban klättrar på hundtoppen

Labrador retrievern ökar sitt försprång som den mest populära rasen bland registrerade hundar i Sverige. Men den lilla sällskapshunden bichon havanais, från Kuba, har klättrat till en sjundeplats på listan, med 904 registrerade hundar under 2017.(TT)
Publicerad 10 januari 2018

Totalt registrerades 51 059 nya hundar av Svenska kennelklubben under 2017. Populärast är fortfarande labrador retriever med 2 654 registrerade hundar, följd av schäfer. Trea kommer golden retriever, följd av jämthund, visar statistik från Svenska kennelklubben (SKK) och Jordbruksverket.

Väljer mindre hundar

Annons

Trenden går dock mot mindre hundraser.

””

En annan trend är att chihuahua-boomen efter Paris Hilton i början av 2000-talet avtagit, till förmån för många andra små raser.

En familjemedlem

Kennelklubben ser också att man tar hand om hundarna på ett bättre sätt.

””

Enligt en undersökning från Novus finns det omkring 881 000 hundar i Sverige. I snitt blir hundarna allt äldre - tolv år.

Under 2017 seglade Bella upp i topp på namnlistan bland hundar som registrerats under året. Men fortfarande är Molly, som varit ohotad etta på namntoppen sedan 2006, det vanligaste hundnamnet i Sverige, enligt Jordbruksverket.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons