Annons

Ledarkritik mot MP-toppar

Det är få som hyllar Åsa Romson på svensk ledarplats, i samband med att hon får ge plats åt Isabella Lövin. Men även Lövin och Gustav Fridolin ifrågasätts i tidningarna.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

Expressen skriver i en liberal ledare att Miljöpartiets problem är "den oförmåga och rena omdömeslöshet som uppvisats av de gröna i regeringsställning" och tycker inte att det ser så förtroendeingivande ut att mannen får sitta kvar medan kvinnan får gå, i ett feministiskt parti.

"Miljöpartiet får svårt att tvätta bort stämpeln som regeringens stora amatörer. Speciellt när det poppar upp nya klavertramp hela tiden.", skriver tidningen.

Annons

Inslag av drev

I en gästkrönika i Västerbottens-Kuriren (frisinnad liberal) skriver Dalarnas Tidningars politiska redaktör Jens Runnberg att det finns inslag av mediedrev mot Romson, som i och för sig gjort misstag, men "reaktionerna och uthålligheten i drevet har saknat proportioner i förhållande till grodorna".

Flera är också skeptiska till Isabella Lövins bristande politiska erfarenheter, och att hon är relativt okänd i landet. "Hennes största tillgång som politiker är realpolitiska resultat för havsmiljön, som ligger innan den tid hon ens kom in i regeringen, och att hon inte är Åsa Romson.", skriver Runnberg.

Inte uträttat mycket

Sydsvenskans (oberoende liberal) Mats Skogkär tycker inte att det är riktigt rättvist att Fridolin får sitta kvar, som han menar inte uträttat särskilt mycket i regeringen och stöttat avsatte Mehmet Kaplan, "att Fridolin inte ens tycktes förstå problemet talar knappast till hans fördel.", skriver Skogkär.

Svenska Dagbladets (obunden moderat) politiska chefredaktör Tove Lifvendahl tycker att det ligger en del i att röster höjts för att Fridolin borde ha fått gå i stället för Romson, men konstaterar att "doktorstitlar väger lätt mot ett smort munläder när det gäller att lyckas i politiken generellt".

Problemen kommer fortsätta

Socialdemokratiska Aftonbladets Ingvar Persson ställer sig frågande till om den nya duon innebär ett stärkt ledarskap. "Sanningen är väl snarare att Miljöpartiets problem kommer att finnas kvar när kongressombuden lämnar Karlstad på söndag. Miljöpartiet kommer fort­farande att vara ett litet parti i en ganska svag minoritetsregering, men med väldiga förväntningar från väljare och medlemmar."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons