Annons

Fler studenter ger inte givet fler sjuksyrror

Det är inte givet att fler sjuksköterskor tar examen för att man ökat antalet utbildningsplatser. När studenterna blivit fler är det också fler som har svårt att klara kunskapskraven. Nu varnas för att kvalitén på utbildningen är hotad.(TT)
Publicerad 5 december 2018

För tre år sedan fick svenska lärosäten i uppdrag av regeringen att stegvis bygga ut sjuksköterskeutbildningen med 700 platser. Men det kostar mer än det smakar, hävdar företrädare för universitet och högskolor.

””

Hon är en av undertecknarna till en debattartikel i Dagens Medicin, som skrevs efter en konferens nyligen för utbildare av sjuksköterskor. 23 lärosäten var representerade på konferensen.

””
Annons

De utbildningsansvarigas intryck är att när fler studenter tagits in blir det fler som har svårt att plugga traditionellt med stora mängder text att läsa. Närvaron på föreläsningar sjunker också.

””

Påverkar gruppen

Hon påpekar att utbildningsmiljön påverkas även för de studenter som själva klarar kunskapskraven.

””

Antalet studenter som påbörjat en sjuksköterskeutbildning har i ett längre perspektiv ökat från cirka 4 100 läsåret 2000/01 till 6 200 under läsåret 2017/18.

””

Oro för nya krav

Den generella bilden är att om en högre utbildning byggs ut kraftigt tar man in studenter med sämre förutsättningar att klara den. En studie som Fredrik Svensson gjort visade också att andelen avhopp allmänt sett är betydligt större bland studenter med låga betyg.

””

På lärosäten som utbildar sjuksköterskor finns en oro för framtida politiska krav om ännu fler platser, eftersom fler behövs i vården.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons