Annons

Långsamma undersökningar fyller häktena

Det är extremt högt tryck på landets häkten - de flesta har haft överbeläggning senaste tiden. Långa kötider för kriminaltekniska undersökningar pekas ut som en starkt bidragande orsak. - Det är väldigt ofta där det tar stopp, säger advokaten Måns Christensson.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

För första gången på tio år tvingades häktet i Malmö att stänga, för några helger sedan. Det var helt fullsatt och fler häktade kunde inte tas emot.

Det här blev en tydlig påminnelse om vad Kriminalvården varnat för en längre tid: att platsbristen på både häkten och anstalter är på väg att bli akut.

Annons

Hur kunde det bli så här? En av förklaringarna är att polisen, Åklagarmyndigheten och domstolarna jobbat mer effektivt de senaste åren, vilket leder till att fler människor häktas. Påverkat har också olika lagändringar, som exempelvis gjort att man vid fler brottsrubriceringar tillämpar det som ofta kallas obligatorisk häktning.

Men det finns en annan faktor, och ett stort antal advokater, domare och kriminalvårdare som TT pratat med pekar ut den som starkt bidragande till den höga beläggningen: de långa kötiderna hos Nationellt forensiskt centrum, NFC.

””

Dna och provskjutningar

NFC är en del av Polismyndigheten som ansvarar för den forensiska verksamheten och genomför undersökningar och analyser åt rättsväsendet. Det kan handla om att få fram dna, att provskjuta vapen som använts vid skjutningar eller att analysera narkotika, alltså ofta avgörande delar i brottsutredningar.

Arbetsbelastningen på NFC har de senaste åren ökat, vilket lett till långa kötider, som i sin tur kan sinka brottsutredningar när polis och åklagare måste vänta på att analyser ska bli klara innan de kan gå vidare.

Handlar det då om ett ärende där en misstänkt är häktad kan hen ofta bli sittande i väntan på NFC:s resultat.

””

"Enormt lidande"

Sanna Herlin, advokat i Malmö, kallar detta "helt ohållbart". Hon är starkt kritisk till att man i "nästan vartenda mål av lite dignitet" väntar på NFC.

””

Hon anser också att man i de fall där misstänkta blir dömda måste tänka på att det är betydligt mer påfrestande att vara häktad än att avtjäna straff på anstalt. Särskilt för den som har suttit häktad med restriktioner och därför inte tillåtits ha kontakt med omvärlden.

Alla understryker att NFC gör vad de kan. Men de har inte getts tillräckligt med resurser. Carla Pantzar ställer det i relation till att det kostar väldigt mycket att hålla någon häktad.

””
Annons

"Sanning med modifikation"

Helena Trolläng, chef på NFC, säger att hon ser allvarligt på oron, och att hon inte är omedveten om att de långa handläggningstiderna "emellanåt har varit ett problem för utredningsverksamheten".

Samtidigt är kopplingen mellan NFC och häktningstiderna en sanning med modifikation, anser Helena Trolläng. Hon hänvisar till en rapport som Statskontoret gjorde 2016, där det konstaterades att det finns beställning av forensiska undersökningar i ungefär 40 procent av de häktade ärendena.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons