Annons

C och V kräver åtgärder om åldersbedömningar

Även tyska läkare motsätter sig åldersbedömningar av flyktingar. Bedömningarna är både oetiska och opålitliga, anser de. Företrädare för C och V kräver nu att regeringen agerar.(TT)
Publicerad 8 januari 2018

Svenska Dagbladet har i en serie artiklar visat att det finns en rad frågetecken kring de tusentals åldersbedömningar som Rättsmedicinalverket nu genomför för att på så vis avgöra åldern på asylsökande.

Tidningen har bland annat visat att flera experter inom området är kritiska till de metoder som används eftersom de inte anses vara förenliga med principerna för evidensbaserad medicin.

Annons

Andreas Schmeling, professor i rättsmedicin vid Universitätsklinikum i Münster, Tyskland, kallar Rättsmedicinalverkets metoder för "olämpliga".

Granskningen visar också att Rättsmedicinalverket gjort åldersbedömningar baserade på bilder som enligt andra experter inte går att använda och att Sixten Persson, som är en av de rättsläkare som skrivit under flera hundra utlåtanden, nu säger att han inte kan stå för det han signerat.

””

Het potatis

Även i Tyskland är frågan om åldersbedömningar av asylsökande en het potatis. Där finns det förslag om att införa systematiska ålderskontroller av asylsökande, såsom i Sverige. Men nyligen gick tyska läkarförbundet (Bundesärztekammer) ut och konstaterade att man motsätter sig sådana kontroller, eftersom de anses oetiska och för opålitliga.

””

Kräver åtgärder

Efter experternas kritik kräver nu företrädare för Centern och Vänsterpartiet att regeringen agerar.

””

Både hon och Johanna Jönsson, Centerns migrationspolitiske talesperson, anser att det kan bli aktuellt att återigen kalla in Rättsmedicinalverket till socialförsäkringsutskottet för att svara på frågor om åldersbedömningar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons