Annons

Kurvig kändis fyller hundra

Världens mest kända flaska fyller hundra i år. En svensk glasarbetare hade en finger med i spelet när den ikoniska läskbehållaren formgavs. 1915 togs det första patenten på den i dag klassiska flaskan.(TT)
Publicerad 4 mars 2015

1915 togs det första patenten på den i dag klassiska flaskan. På det första patentet står svenske Alexander Samuelsons namn, en glasblåsare som lämnade Surte i Västergötland för landet i väster. Han var inte den som utformade flaskan, men övervakade arbetet.

””

Flaskan kallades också länge för Samuelson-flaskan inom bolaget och hundraårsjubileet uppmärksammas med en utställning på Tekniska museet i Stockholm mellan 7 mars och 12 april.

Annons

Igenkänd världen över

Flaskan har bara genomgått smärre förändringar genom åren, och så lär det förbli, tror Ryan.

””

En studie från 1949 visade att färre än en procent av amerikanerna inte kopplade flaskformen till läsken, enligt bolaget.

””

Bolaget pressat

Få behållare har nått samma status, enligt Sori. Spritmärket Absoluts utseende är ofta igenkänt, och de pyramidformade tetrorna hade potential, om de inte varit så svåra att hantera rent logistiskt. Ted Ryan tycker att Apple och Volkswagens logotyper är de enda som kommer i närheten.

Hundraåringen själv, flaskan alltså, uppmärksammas världen över samtidigt som bolaget pressas av en stark dollar, nedgångar på nyckelmarknader och en vinst som störtdykt. I höstas presenterades ett sparpaket som ska minska kostnaderna med tre miljarder kronor årligen. Men Sirpa Sori tror att flaskan också får uppleva en 200-årsdag.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons