Annons

Terrorutpekad begärde miljon - får 12 000

22-årige Mutar Muthanna Majid krävde staten på en miljon kronor efter att ha pekats ut som misstänkt terrorist. Nu har justitiekanslern (JK) beslutat att han får 12 000 kronor. - Jag är chockad, säger 22-åringen.(TT)
Publicerad 4 maj 2016

I november förra året greps Mutar Muthanna Majid under dramatiska omständigheter i Boliden, misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Då hade han varit efterlyst i flera dagar, och uppmärksamheten i medier var enorm.

Misstankarna mot Mutar Muthanna Majid bidrog till att Säkerhetspolisen höjde terrorhotnivån i Sverige till en fyra på en femgradig skala.

Annons

Nu har JK beslutat att skadeståndet för Mutar Muthanna Majids lidande stannar på 12 000 kronor, plus 3 308 kronor för advokatkostnader.

””

Han fick själv beskedet via medier, och nu väntar han på att få veta mer om JK:s beslut av sin advokat.

””

Uthängd och hotad

Mutar Muthanna Majid hölls frihetsberövad den 19-22 november. Han släpptes sedan på fri fot, rentvådd från misstankarna. Säpo bad om ursäkt och satte honom på ett flygplan tillbaka till Västerbotten.

När han kommit hem började det dyka upp hotfulla meddelanden i sociala medier och via post, där han bland annat uppmanades att åka hem till Irak.

””
””

"Måste samråda"

Mutar Muthanna Majids advokat Peter Ataseven har tills vidare inga kommentarer.

””

Mutar Muthanna Majid motiverade sitt höga skadeståndkrav bland annat med att han blivit utsatt för en omfattande publicitet, att han varit misstänkt för synnerligen allvarlig brottslighet.

Men i sitt beslut slår JK fast att det inte finns någon anledning att frångå den praxis som finns för ersättning för frihetsberövande och att publicitet beaktas inom ramen för de ersättningsnivåer som tillämpas.

Väntat belopp

Annons

Beloppet var väntat, och ligger i linje med justitiekanslerns nuvarande praxis, enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons