Annons

Kontroversiell robot bakom wikiväxt

Svenskspråkiga Wikipedia fyller år. Den nyblivna 15-åringen är nätuppslagsverkets näst största - tack vare en kontroversiell robot som mest skrivit om växter och djur. I maj 2001, tre månader efter lanseringen av Wikipedia, sjösattes den svenska varianten.(TT)
Publicerad 3 maj 2016

I maj 2001, tre månader efter lanseringen av Wikipedia, sjösattes den svenska varianten. Vid det laget fanns bara artiklar på engelska, tyska och katalanska.

””

Det började med en mejlväxling mellan den svenska programmeraren Linus Tolke och Wikipedias grundare, amerikanen Jimmy Wales.

””
Annons

Skrivande robotar

Därefter har det bara gått uppåt. I juli 2014 passerade svenska Wikipedia den nederländska varianten och blev näst störst efter den engelskspråkiga.

””

Men helt okontroversiell har den svenska resan inte varit. Orsaken stavas Lsjbot.

En majoritet av de svenskspråkiga artiklarna är inte skrivna av människor utan av "robotar", det vill säga datorprogram. Flitigast av alla är Lsjbot, skapad av fysikern och lingvisten Sverker Johansson.

””

"Lite kontroversiellt"

Lsjbot, som tidigare skrev om växt- och djurarter och nu gått över till geografi, kan "en bra dag" skapa cirka 10 000 artiklar.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons