Annons

Kalenderns dagar är inte räknade

Trots att nästan alla i dag kan ha sin kalender i mobil och dator köper fler papperskalendrar och almanackor. Och precis som med vinylskivans och bokens återkomst kan det vara en reaktion på den "digitala hysteri" vi upplevt de senaste åren säger en expert.(TT)
Publicerad 7 januari 2017
””

I Sverige säljer de omkring sju miljoner kalendrar per år. Enligt Mark Felipe Burde minskar efterfrågan på det han kallar baskalendrar men när det gäller designade kalendrar och kalendrar med innehåll ökar volymerna.

””

Även unga

Annons

De fysiska kalendrarna tilltalar inte bara den äldre generationen som en gång i tiden hade dem som enda alternativ för att hålla ordning på tiden och sina liv. Hos Burde visar försäljningen att även de nya digitala generationerna vänder sig till pappret.

””

Inte död

Johan Frestadius som är vd för Bookbinders design, som designar och tillverkar kalendrar och skrivböcker, tycker sig se en viss återgång till den analoga kalendern, anteckningsboken och dagboken.

””

Han säger att många använder fysiska kalendrar och anteckningsböcker som komplement till de digitala varianterna.

””

Praktisk och statusmarkör

Den analoga kalenderns återkomst kan vara en reaktion de senaste tio årens "digitala hysteri", säger Katarina Graffman som är antropolog och har studerat bland annat mediebeteenden och konsumtion.

””

Hon tror att det finns två skäl till att den fysiska kalendern växer i popularitet. Dels är det praktiskt. Många har varit med om mobiler som kraschat och använder helt enkelt en analog kalender för att säkra innehållet. Men kalendern kan också vara ett sätt att uttrycka vem man är som person.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons