Annons

Hur gör man med mensen i rymden?

Att ha mens under rymdfärden är kanske ingen höjdare. Så vad funkar bäst när kvinnliga astronauter vill skjuta på blödningen? Det har brittiska forskare försökt reda ut. Att undvika mens i rymden har några nackdelar, som man kanske inte tänker kring på samma sätt som nere på jorden.(TT)
Publicerad 1 maj 2016

Att undvika mens i rymden har några nackdelar, som man kanske inte tänker kring på samma sätt som nere på jorden. Ska man på en längre tur till exempel, säg en treårig expedition, skulle det gå åt cirka 1 100 p-piller, vilket innebär en hel del skräp i form av gamla förpackningar att ta hand om på rymdfärjan, enligt forskarna vid Kings College i London som gjort studien. P-piller har traditionellt varit den vanligaste metoden för astronauter att skjuta upp mensen.

G-kraft stör ej

Annons

För att undvika förpacknings-problemen skulle långtidsverkande preventivmedel, som spiraler eller p-stavar vara ett alternativ. Föremålen verkar inte påverkas av g-kraften som astronauterna utsätts för under färden, enligt den vetenskapliga litteratur på området som forskarna gått igenom. Däremot kan man behöva se över om det finns risk för att de speciella dräkter och den utrustning som astronauterna har på sig kan stöta emot eller "haka fast" i implantaten.

En annan sak att ta hänsyn till är risken att drabbas av benskörhet. I rymden försämras bentätheten, vilket också vissa hormoner kan ha som effekt. Det är också något man måste forska mer på, anser studiens författare.

Få att forska på

"När fler kvinnor åker upp i rymden måste vi säkerställa att de har den senaste informationen om pålitliga preventivmetoder och vad det betyder att skjuta upp mensen", säger Varsha Jain, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Samtidigt kan det vara lite klurigt med studier på området eftersom forskningsunderlaget, alltså kvinnor som är astronauter, inte är jättestort.

Studien presenteras i tidskriften NPJ Microgravity.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons