Annons

Hård markering från Saudiarabien

Saudiarabien är mycket irriterat på den svenska debatten om vapenavtalet och markerar genom att stoppa utrikesminister Margot Wallströms tal, anser en expert. - Det här är ingen dask på handen utan ett knytnävsslag mot näsan, säger Thord Janson, Saudikännare och doktorand vid Göteborgs universitet.(TT)
Publicerad 9 mars 2015

Saudiarabien, ett av de absolut mäktigaste länderna i arabvärlden, valde att inte diskret hindra att den svenska utrikesministern bjöds in till Arabförbundets möte. I stället stoppade man hennes tal offentligt, kort innan det skulle äga rum - en handling som andas att man vill genera Sverige.

””

Drabba bolag?

Annons

Han tror att fler markeringar är att vänta framöver, även om de kanske inte blir lika tydliga.

””

Thord Janson säger att den offentliga diskussion som förts i Sverige om huruvida det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien ska förlängas eller inte, och det faktum att Miljöpartiet så tydligt sagt att man vill bryta överenskommelsen, skapat starka rektioner i Riyadh. Att Sverige kritiserat det hårda spöstraffet mot den saudiske bloggaren och människorättsaktivisten Raif Badawi kan också ha spelat in.

””

För palestinsk stat

När det gäller sakfrågan i det tal som Wallström hade planerat att hålla inför Arabförbundets utrikesministermöte i Kairo i Egypten, bland annat Sveriges erkännande av en palestinsk stat, lär det inte finnas några invändningar från saudiskt håll. Saudiarabien har varit mycket aktiva när det gäller att få till ett fredsavtal med Israel, poängterar Janson. Den förre kungen Abdullah lade redan 2003 fram en fredsplan som alla arabiska staterna gått med på, men som Israel tackade nej till.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons