Annons

Guide: Skönhetsingrepp nu och då

Botox, fillers och silikonbröst - vår tids kanske mest kända skönhetsingrepp. Men att förändra sitt utseende med hjälp av operationer är ingenting nytt. Redan romarna var beredda att lägga sig under kniven för utseendets skull. Här är en bit kosmetisk historia: Näsfix redan 500 år före Kristus(TT)
Publicerad 2 januari 2018

Näsfix redan 500 år före Kristus

En indier blir en av de första kända experterna på rekonstruktion av näsor runt 500 år före Kristus . Dåtidens straff för otrohet var att få näsan avskuren, så det kan ha funnits ett visst behov av ingreppet.

Annons

Romarriket och förhuden

Nakna kroppen hyllades i Antikens Rom, vilket kanske var en bidragande orsak till att en återställning av omskuren förhud på det manliga könsorganet förekom vid denna tid. Även kosmetiska ingrepp som borttagande av ärr samt bröstförminskning hos överviktiga män beskrivs i Cornelius Celsusâ??s text "De re medicina" som skrevs under första århundradet efter Kristus.

Renässans för näskirurgi

Under medeltiden stod kosmetiska ingrepp inte högt i kurs - det matchade illa med den dåtida uppfattningen om Guds vilja. Men under 1500-talet blev det fritt fram igen. Den italienska kirurgen Tagliacozzi återskapade näsor med stor framgång av bland annat hud från patienters armar. Efterfrågan på en ny näsa var troligtvis stor - kroppsdelen kunde drabbas av både krig och dueller eller av könssjukdomen syfilis, vars symptom vid denna tid bland annat var sönderfallande näsa.

Världskrigen och plastikkirurgin

De soldater som överlevde granater och andra moderna vapen återvände hem lemlästade, brännskadade och förstörda. Kirurgin utvecklades och fick högre status. När krigen tog slut fick kirurgin delvis en annan och ny målgrupp: medelklasskvinnor som var färdiga med barnafödandet och missnöjda med alltifrån bröst, till gäddhäng på överarmar, näsor och midjemått. Under 1960-talet började silikon i bröst bli populärt.

Annons

Källor: American Society of Plastic Surgeons, Medscape.com, Världens Historia, Random History

TT

Annons
Annons
Annons
Annons