Annons

Gräsbränder i norr och söder

Flera gräsbränder och mindre skogsbränder har under Kristi himmelsfärdsdagen rasat i både norr och söder. SJ tvingades ställa in ett tåg när lågorna tog fart i Gävleborg. I Blekinge stod 20 000 kvadratmeter kalhygge i ljusan låga.(TT)
Publicerad 5 maj 2016

För närvarande är det torrt och stor risk för gräsbränder i stora delar av Sverige, främst i norr. Hela Norrlandskusten, Upplandskusten och delar av Stockholms län ända ner till Nynäshamn, berörs. SMHI:s brandriskkarta lyser också röd - den skarpaste varningsfärgen - över stora delar av Värmland, Jämtland och i stort sett hela Dalarna.

Trädgårdseldning brandorsak

Annons

Sedan i går är det eldningsförbud i Blekinge på grund av den höga brandrisken. I Törneryd norr om Åryd i Karlshamns kommun utbröt en omfattande brand på ett kalhygge med omkringliggande skog på torsdagseftermiddagen. Först vid 19.30-tiden bedömde räddningstjänsten att man hade branden under kontroll, skriver Blekinge Läns Tidning.

I Karlskrona kommun orsakade en eldning av trädgårdsavfall en 3 000 kvadratmeter stor gräsbrand som även tog med sig ett uthus, skriver Sydöstran.

Räddningstjänster i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland har också ryckt ut på flera gräsbränder, och det är likadant på andra håll i norr.

"Låt bli att elda"

I Hudiksvall är det körigt på grund av gräsbränderna, berättar inre befälet Niklas Bruhn vid Norrhälsinge räddningstjänst. Men hans råd till alla som har planer på att elda är tydligt:

””

De som ändå väljer att elda bör höra av sig till räddningstjänsten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons