Annons

Granskning av blyhalt i viltkött

Livsmedelsverket ska analysera viltkött för att säkerställa att kött med för höga blyhalter inte släpps ut till konsumenterna. 50 prover från älgfärs och 50 prover från vildsvinsfärs ska granskas, rapporterar TV4 Nyheterna. Rester från ammunition kan orsaka höga blyhalter i köttet.(TT)
Publicerad 4 december 2018

Livsmedelsverket ska analysera viltkött för att säkerställa att kött med för höga blyhalter inte släpps ut till konsumenterna.

50 prover från älgfärs och 50 prover från vildsvinsfärs ska granskas, rapporterar TV4 Nyheterna.

Annons

Rester från ammunition kan orsaka höga blyhalter i köttet. Därför infördes nya råd för hantering av viltkött för fem år sedan. Enligt råden ska jägare skära bort 10 cm runt stället där en blykula gått in i djuret.

””

Före de nya råden visade forskning att personer som åt mer än 200 gram viltkött i veckan hade betydligt högre blyhalter i kroppen än lågkonsumenter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons