Annons

Givmildheten till hemlösa minskar

Färre slantar i muggarna. Och mindre även till hjälporganisationerna. Givmildheten mot hemlösa EU-migranter har minskat de senaste åren, enligt hjälporganisationer som TT talat med. - Det hände något i slutet av 2016, säger Sepideh Erfani på Crossroads.(TT)
Publicerad 9 oktober 2018

Svenskarnas inställning till tiggeri och tiggare har förändrats, i takt med att ett förbud har diskuterats. Det märks inte minst hos hjälporganisationerna.

””

Tanken är att stödverksamheten, som drivs av Stadsmissionen i flera större svenska städer, dels ska lindra den akuta situationen för de hemlösa, dels hjälpa till förändring. Men de minskade bidragen har gjort det allt svårare.

Annons

Stockholms stad, liksom flera andra kommuner, bidrar till den del som avser att hjälpa människor i nöd med det mest akuta, berättar hon. Det är sådant som mat, möjlighet att tvätta sig och få det nödvändigaste i klädväg. Men i övrigt har både människors inställning och givmildhet till EU-migranter förändrats, anser Sepideh Erfani.

2016 vattendelare

””

Liv Palm, enhetschef för Crossroads i Malmö, bekräftar förändringen. Deras verksamhet är inte finansierad som Stockholms, de får pengar som täcker från Malmö stad, Svenska kyrkan och andra. Men slantarna i tiggarnas muggar har blivit färre, förklarar hon.

””

Ulrika Falk, ansvarig för arbetet med utsatta EU-medborgare på Göteborgs Räddningsmission, tror att det finns flera förklaringar till förändringen, där minskad givmildhet bara är en del av det hela. Det allt mer kontantlösa samhället är en starkt bidragande orsak. Men också diskussionerna om tiggeriförbud har sannolikt minskat viljan att ge pengar.

Flera förklaringar

Samtidigt har antalet hemlösa EU-medborgare i Göteborg minskat de senaste åren.

””
””

Samtidigt, poängterar hon, betyder pengarna och insatserna väldigt mycket för de enskilda personerna.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons