Annons

Fyrbenta kompisar tar plats i samhället

Människans bästa vän har aldrig varit en så aktiv samhällsmedborgare som i dag. Hunden har gått från att vara ett arbetsdjur till sällskap, stöd, träningskamrat och krogsällskap. I dag är det få platser där hundar inte är välkomna.(TT)
Publicerad 1 december 2018

Om Svenska brukshundsklubbens generalsekreterare Therese Palm ska peka på en sak som förändrats under organisationens hundraåriga historia, är det just hur hundens roll förändrats.

””

I dag har tjänstehundarna uppgifter som nog få kunde föreställa sig 1918. Det finns olika typer av assistanshundar, till exempel diabeteshundar som varnar när ägarens blodsocker sjunker och epilepsihundar som varnar när ägaren får ett anfall och kan hämta vatten och medicin, men också hundar som hjälper personer med autism, ångest och social fobi.

Annons

Aktivera hundägare

Kursutbudet hos Brukshundsklubben speglar också hundens nya roll. Kurserna är öppna för alla hundar och handlar lika mycket om att aktivera hundarnas ägare.

””

Klassiska brukshundsaktiviteter som spår och sök finns kvar i kursutbudet, men även de speglar att hunden får följa med på helt andra aktiviteter, kantarellsökning är bara ett exempel. Hundens känsliga nos har också gett den nya arbetsuppgifter, påpekar Therese Palm.

””

Allas ansvar

Therese Palm tycker att det bara är bra att hundarna får större plats i samhället.

””
””

Men i takt med att hunden tillåts följa med på allt fler ställen ökar kraven på hundägarna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons