Annons

Forskare: Övertro på dyr kollektivtrafik

Kostnaderna för vår kollektivtrafik ökar stadigt. Men förhoppningen om att bra kollektivtrafik ska minska bilismen är överdriven, anser professor Maria Börjesson, trafikforskare med inriktning på nationalekonomi.(TT)
Publicerad 10 januari 2018

Kollektivtrafik är som vanligt ett stort ämne på den årliga konferensen Transportforum, som arrangeras av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Linköping. Men Maria Börjesson, professor på VTI, menar att mer kollektivtrafik inte är en garanti för en förbättrad miljö.

””
””

Hoppas på elbilar

Annons

Enligt Maria Börjesson finns forskning från flera länder som visar samma effekt.

””
””

Lösningen på klimatproblemen finns snarare i teknisk utveckling av bilismen.

””

Jämnt fördelat

Samtidigt ökar kollektivtrafikens kostnader mer än antalet resor, utan att någon speciell anledning kan pekas ut. Börjesson tror att det finns flera orsaker, bland dem politikers önskan att bygga ut för att minska bilresandet.

””

Kostnaderna för kollektivåkandet är ungefär jämnt fördelade mellan resenärerna själva och subventioner med skattemedel, i första hand via landsting och regioner. Börjesson bedömer det som en bra nivå.

””

"Slopa periodkort"

Hon framhåller att politiker och planerare borde vara mer öppna för experiment inom kollektivtrafiken, och vara mer noggranna med statistik för att mäta vilka effekter man får. Lägre priser utanför rusningstid är en möjlighet

Börjesson vill också slopa periodkorten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons