Annons

Flera års fängelse i stor bedrägeridom

Tre män från Malmö döms till fängelse i en stor bedrägerihärva där äldre människor lurats på sammanlagt flera miljoner kronor. En 26-årig man och en 35-årig man döms till två år och elva månaders fängelse var för grova bedrägerier.(TT)
Publicerad 2 januari 2019

En 26-årig man och en 35-årig man döms till två år och elva månaders fängelse var för grova bedrägerier. Den tredje huvudmannen, en 24-årig man, döms till två år och sex månaders fängelse. De dömda har använt sig av bank-id för att lura äldre.

41 åtalade

Annons

Totalt åtalades 41 personer för grova bedrägerier och penningtvättsbrott. Det rör sig om 25 fall, där samtliga av de lurade personerna är mellan 59 och 77 år gamla. Under den period som åtalet omfattar, från februari till april i år, lyckades de nu dömda personerna förmå bankerna att föra över mer än tre miljoner kronor från de drabbades konton.

Bedragarna har ringt upp personer som lagt ut en annons på Blocket och låtsats vara köpare. På det viset har de fått uppgifter om bankkontonummer. Sedan har de återkommit i ett nytt samtal, och sagt sig vilja stoppa pågående bedrägerier via Blocket. Samtidigt har de uppmanat till inloggning i internetbanken via bank-id eller bankdosa. Bedragarna har förberett sig, så att de fått tillgång till bankkontona när de lurade loggat in.

"Lura gamlingar"

Övriga inblandade har i de flesta fall dömts till villkorlig dom. Fyra av de åtalade frikänns. Ytterligare två män och en kvinna döms till mellan tre och fyra månaders fängelse för penningtvättsbrott och medhjälp till bedrägeri.

Polisen avlyssnade i realtid när bedragare ringde upp sina offer, och kunde på så sätt komma åt dem. Enligt åklagaren talas det i ett av de avlyssnade samtalen om att "vi ska lura gamlingar i dag".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons