Annons

Ingen förändrad hotbild mot Malmö

Gripandet av den terrormisstänkte Osama Krayem, 23, har inte förändrat hotbilden mot hans hemstad Malmö. Den senaste tiden har dock kommunen fått in mer konkreta tips om personer som kan vara radikaliserade.(TT)
Publicerad 4 maj 2016

I november i fjol uppgav säkerhetspolisen att 286 svenska män och kvinnor hittills hade rest till Syrien och Irak, och anslutit sig till terrorgrupper som Islamiska staten (IS). Hur vanligt problemet är i Malmö just nu kunde dock inte Säpo uppge, när kommunstyrelsen i staden informerades om arbetet mot våldsbejakande extremism.

””

"Extra allvarligt"

Annons

I april greps Osama Krayem, från Malmö, misstänkt för terrorbrott i samband med dåden i Bryssel den 22 mars. Han är även misstänkt för inblandning i dåden i Paris i november i fjol. Hotbilden mot Malmö har dock inte förändrats sedan gripandet, uppgav Sintéus.

””

Kunskapsläget om radikaliserade miljöer är bristfälligt, menar Jonas Hult, chef för Malmö stads trygghets- och säkerhetsenhet. Nyligen kom dock en rapport från Lunds universitet, som har studerat muslimska församlingar och föreningar i Malmö och Lund.

"Rör sig under ytan"

””

Efter gripandet av Krayem har kommunen fått in mer konkreta tips om personer som kan vara radikaliserade.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons