Annons

Nytt lagförslag ska öka organdonationer

Organdonationerna ökade i fjol, men inte tillräckligt för att täcka behoven. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) siktar därför på att under året lägga fram lagförslag för att donationerna ska bli fler. I fjol blev 185 avlidna personer i Sverige organdonatorer.(TT)
Publicerad 4 januari 2017

I fjol blev 185 avlidna personer i Sverige organdonatorer. Totalt bidrog de till 649 transplantationer med olika organ, visar nya siffror från Socialstyrelsen.

Trots att det var den högsta siffran på flera år, räckte det inte till alla dem som väntar på en njure, lever, lunga eller ett hjärta. Varje år dör omkring 30 personer som står på väntelistan för ett donerat organ.

Annons

Nya lagförslag

Hösten 2015 kom en statlig utredning med flera förslag för att öka antalet donationer. Regeringen jobbar nu med att omvandla en del av dessa till lag.

””

För att komma ifråga som organdonator i dag måste man först ha gett sitt samtycke. Donatorn måste sedan ha avlidit i total hjärninfarkt på en intensivvårdsavdelning under pågående respiratorbehandling. Dessutom måste donatorn vara medicinskt lämplig.

Trots att undersökningar visar att svenskars donationsvilja är hög, är antalet organdonationer relativt få. En förklaring är att patienter som bedöms ha små möjligheter till fortsatt liv i regel inte vårdas på intensivvårdsavdelning, vilket krävs för en donation.

Ge anhöriga tid

Ett av utredningens förslag är att möjliggöra livsuppehållande åtgärder, så att anhöriga ska få möjlighet att ta ställning till frågan om donation innan det är för sent.

Wikström vill inte gå in på exakt vilka förslag som nu övervägs, men konstaterar att frågorna är etiskt komplicerade och därför tar tid.

””

Vid årsskiftet började nya regler gälla i Frankrike, som innebär att organdonationer blir huvudregel. Bara om den avlidne uttryckligen har sagt nej kan en donation hindras. Något sådant föreslås inte i den svenska utredningen och Wikström tycks inte lockad av tanken. Han säger i stället att Spanien har valt en annan modell och har högst antal donationer.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons