Annons

Färre fall av farlig bakteriesmitta

För tredje året i rad minskar antalet infektioner orsakade av tarmbakterien Clostridium difficile, konstaterar Folkhälsomyndigheten.(TT)
Publicerad 4 maj 2016

För tredje året i rad minskar antalet infektioner orsakade av tarmbakterien Clostridium difficile, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Bakterien finns naturligt i tarmen hos många utan att orsaka besvär, men hos gamla och sjuka som behandlas med antibiotika kan den resultera i ett livshotande tillstånd kallat pseudomembranös kolit. Exempelvis dog tio patienter på lasarettet i Ystad 2014 efter att ha infekterats med bakterien.

Annons

Förra året rapporterades totalt 7 112 fall av Clostridium difficile, vilket var en minskning med nio procent jämfört med året dessförinnan. Det var tredje året i rad som antalet fall minskade. Sedan 2007 har antalet fall minskat med 20 procent. Även i början av 2016 ses en minskning.

Folkhälsomyndigheten tror att minskningen beror på en mer rationell antibiotikaförskrivning i kombination med förbättrad vårdhygien, ett arbete som måste fortsätta enligt myndigheten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons