Annons

Duvpest på flera ställen i landet

Nyligen konstaterades duvpest hos vilda duvor i Varberg. Nya provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visar att smittan nu även drabbat duvor i Göteborgstrakten, Trollhättan, Stockholm och Enköping.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Nyligen konstaterades duvpest hos vilda duvor i Varberg. Nya provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visar att smittan nu även drabbat duvor i Göteborgstrakten, Trollhättan, Stockholm och Enköping.

Utbrott med förhöjd sjuklighet och dödlighet har även rapporterats hos duvor på andra delar av västkusten, delar av Skåne och Kalmartrakten.

Annons

Sjukdomen smittar inte människor men kan orsaka den smittsamma virussjukdomen Newcastlesjuka hos tama fåglar.

"Vi vill påminna alla som håller fjäderfä och även andra fåglar i fångenskap om vikten att ha bra hygienrutiner. Det är det viktigaste verktyget för att hindra att de allvarliga sjukdomarna - newcastlesjuka och fågelinfluensa, drabbar dina djur. Det är viktigt att du som djurägare kontaktar veterinär om dina djur visar tecken på dessa sjukdomar", säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons