Annons

Domstol stoppar IOGT-NTO:s säljmetoder

Patent- och marknadsdomstolen har beslutat att IOGT-NTO omedelbart måste upphöra med de metoder som deras säljare har använt sig av vid försäljning av lotter under namnet Miljonlotteriet.(TT)
Publicerad 3 januari 2018

Konsumentombudsmannen (KO) stämde nykterhetsorganisationen i december sedan många konsumenter råkat ut för påstridiga telefonförsäljare.

””

Vite hotar nykterhetsorganisationen

Annons

Säljarna ska bland annat ha påstått att den uppringda hade pengavinster att hämta ut och att det inte rörde sig om någon försäljning eller prenumeration. De uppringda fick därefter fakturor på ett abonnemang med lotter, trots att de sagt att de inte ville beställa något.

Om föreningen bryter mot något av de sju förbud och krav som domstolen listar hotar ett vite om tre miljoner kronor, per punkt. Beslutet är interimistiskt och gäller direkt och fram till dess att målet har avgjorts av domstolen.

””

TT: KO anser alltså att man måste stoppa lotteriet?

””

Överskott på 120 miljoner kronor

I samband med att KO stämde organisationen i december, och då yrkade på att IOGT-NTO ska betala en marknadsstörningsavgift på 10 miljoner kronor, sade organisationens generalsekreterare Peter Moilanen till TT att man kommer man att fortsätta med lotteriet som står för runt 75 procent av organisationens intäkter. Moilanen sade också att överskottet från lotteriet har varit cirka 120 miljoner kronor årligen.

Angående det nu aktuella beslutet är IOGT-NTO fåordigt. Organisationens pressekreterare Johnny Foglander skriver i ett sms till TT:

"Vi är besvikna över det här utslaget, men nu inväntar vi resultatet på den juridiska processen."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons