Annons

DI kritiserar svensk datalagring

Datainspektionen (DI) riktar kritik mot utredningen "Datalagring och integritet" som slår fast att svenska lagar om datalagring inte strider mot EU-rätten. DI vänder sig bland annat mot att brottsbekämpande myndigheter själva kan besluta om att plocka ut datatrafik från operatörer.(TT)
Publicerad 3 september 2015

Datainspektionen (DI) riktar kritik mot utredningen "Datalagring och integritet" som slår fast att svenska lagar om datalagring inte strider mot EU-rätten. DI vänder sig bland annat mot att brottsbekämpande myndigheter själva kan besluta om att plocka ut datatrafik från operatörer.

Regeringens enmansutredare, före detta rikspolischefen Sten Heckscher, kom fram till att allt var i sin ordning och att teleoperatörer ska fortsätta spara trafikuppgifter i ett halvår.

Annons

Efter att EU-domstolen slog fast att det är fel att lagra datatrafik har flera medlemsländer, dock inte Sverige, slopat sina lagar. Operatörerna Tele2 och Banhof har begärt att EU-domstolen ska pröva den svenska lagstiftningen, och DI skriver att de välkomnar prövningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons