Annons

De stred för IS - tar inte avstånd

Många av de svenska IS-krigarna som kommit tillbaka till Sverige lever i samhällets utkanter. Här finns föräldrar som bara vill få tillvaron att fungera igen - men också individer som fortfarande är våldsbejakande och gör allt för att gå under radarn.(TT)
Publicerad 1 december 2018
””

TT har pratat med nationella experter, lokala samordnare, poliser och socialarbetare i de kommuner varifrån flest svenska jihadister rest. Mellan 2012 och 2016 reste ungefär 300 personer för att ansluta sig till IS eller andra våldsbejakande islamistiska grupperingar i Syrien och Irak. Av dem som deltagit i strider är flera i dag döda, men omkring 150 IS-anhängare har tagit sig tillbaka till Sverige.

Begår brott

Annons

Bilden av återvändarna är splittrad. Här finns både de traumatiserade och de som i dag tar avstånd - men också de som fortfarande svär sig till den våldsbejakande ideologin.

””

I hans område återfinns flera av dem som återvänt.

””

TT: Vad gör de med pengarna?

””

Fortsätter begå brott

Många av dem som reste levde redan innan ett liv i utanförskap, med arbetslöshet, missbruk och kriminalitet, och har återvänt till det.

””

Långtifrån alla som reste gjorde det av religiös övertygelse, för många var det istället våldet som var den röda tråden - och det fortsätter att gälla vid hemkomst.

””

Fiender på två håll

Det finns också IS-återvändare som ångrat sig. Som från början kanske inte helt insåg vilka fasor de skulle möta på plats i terrororganisationens välde.

””

Ofta behöver de skydd, berättar personen.

””

"Hjärntvättade"

Annons

Att hjälpa en familj i en sådan situation upp på banan igen tar tid, mellan ett och två år uppskattningsvis.

””

Bettan Byvald är socialsekreterare i Göteborg och arbetar med IS-återvändare.

””

TT: Hur ofta lyckas man hjälpa dem in i samhället igen?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons