Annons

C vill sätta åt Östersjöns nedsmutsare

Centern vill att länderna runt Östersjön ska få betala för att släppa ut kväve och fosfor. - Det krävs verkligen krafttag för att komma till rätta med övergödningen, säger Centerledaren Annie Lööf.(TT)
Publicerad 2 juli 2018

Förslaget om att införa utsläppshandel för Östersjön presenteras under Almedalsveckan i Visby, där algblomningen kommer tidigare för varje år.

””

Förslaget är inspirerat av EU:s handelssystem för utsläppsrätter, men gäller alla länder som har Östersjökust och ingår i det regionala Helcom-samarbetet. De länder som släpper ut mindre av exempelvis fosfor och kväve än sina nationella mål ska kunna sälja rätterna vidare. Därmed finns det ett ekonomiskt incitament att minska utsläppen av övergödande ämnen i ett av världens mest förorenade hav.

Annons

Än så länge har Centern inte kollat av intresset bland övriga Allianspartier, och inte heller bland övriga Östersjöländer. Men Annie Lööf tror att det ska gå att få med alla på idén. Även Ryssland och Polen, som kan vara motsträviga när det gäller nya miljöförslag.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons