Annons

Sköterskor inte lika sugna på Norge längre

Sjuksköterskebristen i Sverige får svenska sjuksköterskor att rata Norge. De kan välja och vraka mellan jobben även här hemma, och få upp lönen rejält. Nu drabbar sjuksköterskebristen Norge.(TT)
Publicerad 5 november 2018

För några år sedan åkte svenska sköterskor till Norge för att tjäna storkovan, i stället för att slita inom den svenska vården. Men nu har det hänt något. Svenskarna är inte lika pigga på att åka till Norge längre. Det gör det svårt för norsk sjukvårdspersonal att ta ledigt, rapporterar public servicebolaget NRK, enligt NTB

””

Brytpunkt 2012

Annons

Eva Domanders, ordförande i Kompetensföretagen och vd för vårdbemanningsföretaget Klara i Sverige, konstaterar att det skedde ett trendbrott i Sverige under 2012.

””

Sedan dess har den svenska bemanningsbranschen expanderat.

Det finns alltså stora möjligheter att jobba som bemanningssjuksköterska i Sverige nu, och det gör att Norge kanske inte är lika intressant längre.

Det är inte bara lönen som gör det attraktivt för sjuksköterskorna att bli konsulter förklarar hon.

Valfrihet

””

Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet, är inne på samma linje. Visst, lönen är en viktig faktor, men viktigast är nog ändå arbetsmiljön och arbetstempot inom vården. Där har Norge legat betydligt bättre till, och därför har sjuksköterskor från Sverige valt att jobba där.

Kronkursen spelar in

””

Men i Norge är de svenska sjuksköterskornas frånvaro ett bekymmer. Till följd av vikariebristen kan norska vårdanställda behöva arbeta både mer övertid och fler helger samt få svårare att ta ut semester.

””

Fast det där skulle Norge mycket väl kunna lösa själva, enligt Ann Johansson.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons