Annons

Bragdguldet till Lisa Nordén

Triathleten Lisa Nordén tilldelas Svenska Dagbladets bragdguld för årets svenska idrottsprestation efter VM-seger och OS-silver.
Nyheter • Publicerad 4 december 2012
Lisa Nordén.
Lisa Nordén.Foto: Janos Schmidt

Triathleten Lisa Nordén tilldelas Svenska Dagbladets bragdguld för årets svenska idrottsprestation. Norden vann VM-serien trots kamp mot magsjuka och muskelbristning i finalloppet. I OS tog hon ett silver som många menade borde ha omvandlats till ett guld. Nordén missade guldet med några tusendelars marginal och Sveriges olympiska kommitté krävde att Nordén skulle få dela guldet med schweiziska segrarinnan Nicola Spirig då målfotoutrustningen inte fungerade som den skulle.

Att få matförgiftning, behandlas på sjukhus, sedan topprestera i Aucklands avslutande VM-deltävling och säkra VM-guldet. Som extra krydda: en bristning i vaden i början av upploppet.

Annons

– Jag undrar hur tusan det gick till egentligen. Men när man är där känns det som att man inte har så många alternativ – mer än att fortsätta, sade Nordén nyligen till TT om segern i triathlonsportens VM-serie.

Inför OS i London hade Nordén slitits mellan hopp och förtvivlan. I två månader var det en kamp mot kropp och klocka, det var "berg- och dalbana". Så det var inte så dåligt att förlora med nio tusendelar, om det ens var så mycket. Sveriges olympiska kommitté protesterade mot tolkningen av målfotot och krävde delat guld. Men Nordén fick nöja sig med silver då.

Det blev ju bragdguld nu i stället.

Motiveringen lyder "för en serie bragder där silvret blev till guld".

Lisa Nordén var mycket glad över utmärkelsen:

– Det är väldigt smickrande att få den här bekräftelsen både för mig och för sporten. Triathlon är en ung sport och det är stort för sporten att få det här erkännandet.

Nordén, som var favorit hos vadslagningsföretagen, sade så här till TT inför tisdagen:

– Bara att få vara favorit känns som något man kan berätta för barnbarnen, när man blir gammal. "Det var jag och Zlatan då, 2012", sade Nordén.

Nordén tränar nu mot nya titlar – och OS i Rio de Janeiro 2016.

– Det finns nog två målkameror då – och förhoppningsvis är det andra regler då så att det kan bli ett delat guld, säger Nordén.

Annons

Det är väldigt ovanligt att bragdjuryn prisar någon som inte har vunnit. Det är dock inte första gången. 1960 fick simmaren Jane Cederqvist bragdguldet för sitt silver på 400 meter frisim vid sommar-OS i Rom.

Triathlonförbundets generalsekreterare Ola Silvdahl är mycket lycklig över att hans idrott får så stor uppmärksamhet via Lisa Nordéns framgångar:

"Ett erkännande för en fantastiskt duktig idrottskvinna, som dessutom har många aktiva år kvar i karriären. Lisas framgångar under 2012 har inneburit att svenska folket har fått upp ögonen inte bara för Lisa, utan också för triathlon som idrott. Fokuset kommer ytterligare att stärka den starka tillväxttrend som finns inom svensk triathlon", skriver Silvdahl i ett pressmeddelande.

Triathlon är en växande idrott i Sverige. Sedan 2006 har förbundet vuxit från 84 till 154 föreningar och antalet deltagare har ökat från 3 091 till 10 000.

Fakta: Lisa Nordén

Född: 24 november 1984 i Kristianstad.

Bor: Canberra, Australien, och Davos, Schweiz.

Familj: Mamma Kerstin, pappa Thomas och halvsystern Elsa.

Längd: 176 cm.

Vikt: 59 kg.

Idrott: Triathlon.

Tränare: Darren Smith. (TT)

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons