Annons

Barn- och fritidsprogrammet rycker fram

Gymnasieskolan växer och denna höst är det särskilt tydligt på barn och fritid samt fordon och transport. - Den nedåtgående trenden för yrkesprogrammen tycka vara bruten. Det är enormt positivt, säger Torun Rudin, chef för Skolverkets gymnasieenhet.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Landets gymnasieskolor rymmer mer än 350 000 elever detta läsår - 2 800 fler än förra läsåret. Det innebär att så gott som alla program har fått fler nybörjare. Det stora undantaget är det förberedande språkintroduktion som har 35 procent färre nybörjare i år, visar Skolverkets preliminära statistik.

Som en följd av den stora flyktingströmmen 2015 växte språkintroduktion kraftigt och är fortfarande en av de större utbildningarna i gymnasieskolan. Men inflödet har minskat och elever som läst språkintroduktion har gått över till nationella program.

Annons

Bra arbetsmarknad

De program som växer mest på nybörjarsidan är alltså barn och fritid samt fordon och transport, som båda tagit emot 16 procent fler nybörjare denna höst.

””

Även de industritekniska samt hotell och turismprogrammen växer ordentligt. Förklaringen till yrkesprogrammens comeback kan vara att eleverna numera känner sig säkra på att yrkesprogrammen inte stänger några dörrar.

””

Ekonomi bara växer

Men även om yrkesprogrammen lockat en större andel nybörjare än i fjol så är de långt ifrån gymnasieskolans jättar. Medan barn och fritid har totalt 9 400 elever har samhällsprogrammet närmare 57 000 elever. Näst störst är ekonomiprogrammet som gått om natur.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons