Annons

Avgörande vecka i politiken väntar

Under veckan gäller det för partierna att lyckas komma överens inför den tredje statsministeromröstningen. Nu måste det till ordentliga kompromisser och förhandlingar för att få regeringsfrågan i hamn, anser statsvetare.(TT)
Publicerad 6 januari 2019
””

För att det verkligen ska hända något krävs det nu att partierna rör på sig ordentligt och är villiga till kompromisser, säger Demker.

””

Kan komma besked

Annons

Än så länge är informationen knapphändig om vad som har sagts mellan partierna under jul- och nyårshelgerna, något Jonas Hinnfors, också han professor i statsvetenskap i Göteborg, anser skulle kunna tyda på att förhandlingarna är inne i ett känsligt läge.

””

Frågan om Centern och Liberalerna kan tänka sig att gå tillbaka till Kristersson har dykt upp många gånger de senaste veckorna. Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror inte att så blir fallet.

””

Alla kan förändras

Jonas Hinnfors håller det inte heller för sannolikt att C och L väljer att komma tillbaka till sina alliankollegor. Men helt uteslutet är det inte, säger Hinnfors och pekar på Tyskland, där Socialdemokraterna efter valet 2017 till sist valde att sätta sig i regering med Kristdemokraterna trots att man hade lovat att det inte skulle ske igen.

””

Hinnfors lutar dock, liksom Demker och Möller, åt att det blir Löfven som läggs fram i den tredje rundan eftersom en S-ledd regering med stöd av C, L och MP inte behöver luta sig mot SD, ett överordnat krav från de båda mittenpartierna.

Ny spelplan

Om det däremot skulle gå till en fjärde omgång i statsministeromröstningarna skulle spelplanen kunna komma att ritas om. I ett sådant läge är det inte omöjligt att nya konstellationer kan komma att bli aktuella, resonerar Tommy Möller och lyfter fram en regering med S och M, som skulle kunna bli det enda säkra alternativet till ett extra val.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons