Annons

Arbogakvinnan: "Vi måste neka"

"Det är allvar. Det är mord. Jag vill inte bli dömd. " Med hjälp av hemlig avlyssning ringade polisen in den 42-åriga mordmisstänkta kvinnan och hennes pojkvän. Nu inleds rättegången i ett av de mest uppmärksammade, tragiska och bisarra brottmålen någonsin i Sverige.(TT)
Publicerad 7 maj 2017

Den 63-åriga kvinnan vaknar av ett hårt slag mot kinden. Hon förstår inte att hon blir knivhuggen. I mörkret ser hon en person sitta grensle över hennes make i den gemensamma dubbelsängen. Sedan svimmar hon av. Bredvid henne ligger maken livlös.

Mordet och mordförsöket på ett äldre par i en sommarstuga utanför Arboga den 3 augusti 2016 ska nu prövas i rätten. Enligt åklagarna har parets 42-åriga dotter, i medier kallad Arbogakvinnan, förmått sin yngre pojkvän att genomföra dådet. Han har erkänt och pekat ut kvinnan som den som körde honom dit och gav honom kniven.

Annons

Ändrat berättelsen

Rättegången inleds dock med det misstänkta mordet på 42-åringens tidigare make, som hittades drunknad nedanför samma sommarstuga ett år tidigare. Enligt åklagarna mördades han i ett försök att få ut en livförsäkring.

Kvinnan nekar till allt. Men experter ser bevisläget som gott och har bedömt att hon åtminstone kan komma att fällas för dådet mot föräldrarna.

Här väger pojkvännens utpekande tungt - och det är något som försvaret kommer att sikta in sig på, enligt Ulrika Borg, erfaren brottsmålsadvokat.

””

Pojkvännen har också ändrat sin berättelse under utredningens gång, vilket kan påverka hans trovärdighet, säger Ulrika Borg.

"Måste neka"

Viktiga delar i bevisningen är också de handskrivna lappar som kvinnan försökt smuggla ut från häktet, samt polisens spaning med hemlig avlyssning.

"Vi måste neka, förstår du? Så fort vi har gift oss, då kan vi dra utomlands. Så vi får aldrig tvivla på varandra", säger kvinnan till pojkvännen under en bilfärd.

Experter ser målet som unikt, med en tidigare ostraffad medelklasskvinna som pekas ut för vad som framstår som kallblodig, planerad seriebrottslighet. Att det inte skett inom ramen för missbrukarkretsar eller någon tydligt synlig psykisk ohälsa gör det hela ännu ovanligare.

Likt Knutby

Annons

Ulrika Borg ser tydliga paralleller till Knutby-fallet, där pastorn Helge Fossmo dömdes för att ha fått den så kallade barnflickan att mörda hans fru samt försökt mörda ytterligare en församlingsmedlem.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons