Annons

Alliansen bildar minoritetstyre i Göteborg

Alliansen och vänsterblocket med V, MP och Fi inleder ett valtekniskt samarbete i Göteborg. Det innebär att den borgerliga alliansen tar över makten. - En stor dag för Göteborg och en stor dag för Alliansen att vi fått till det, säger moderaternas gruppledare Axel Josefson.(TT)
Publicerad 7 november 2018

Läget i Göteborg har varit låst efter valet. Med Sverigedemokraterna och det lokala uppstickarpartiet Demokraterna har situationen komplicerats och inget av de traditionella blocken har kunnat skapa majoritet. Men nu löses knuten upp på ett okonventionellt och oväntat sätt. Genom en valteknisk överenskommelse gör nu Alliansen upp med det rödgrönrosa blocket som presenterades under gårdagen.

””
””

Han ser främst möjligheten till göra upp både med Socialdemokraterna och med Demokraterna.

Annons

Sista ordet sagt?

Men frågan är om det sista ordet är sagt.

””

Beskedet innebär att Socialdemokraternas makt i Göteborg bryts efter 24 år och att de två största partierna förlorar positioner och inflytande i nämnder och bolag.

””

Bordlägga budgeten

Att hon skulle rösta på den rödgrönrosa budgeten är uteslutet. Istället talar hon om att försöka få till en så kallad minoritetsbordläggning. Det innebär att en budgeten skjuts upp om minst en tredjedel av de närvarande ledamöterna begär det. Syftet är att kunna fortsätta att föra samtal i hopp om att uppnå ett bredare styre i kommunen.

””

Men frågan är vilka som är intresserade att tala med henne efter dagens besked.

””

Att man gör upp mellan höger och vänster på det här sättet är ovanligt. Men det har hänt tidigare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons