Annons

Allas ansvar att syna virala bluffar

Fejkade bilder och påhittade öden sprids ofta blixtsnabbt i cyberrymden. Men alla bluffar blir inte synade. Den som delar vidare på sociala medier borde tänka till - både en och tre gånger.
Nyheter • Publicerad 27 september 2014
Foto: Scanpix

Ta också hjälp av ditt nätverk för att avslöja myter.

Nyhetsartiklar om en man i Kina som ska ha fått maskar i magen efter att ha mumsat på sushi har blivit virala i hela världen. Men sushin är oskyldigt anklagad, avslöjar tidningen Metros Viralgranskaren, som synar uppgifter i sociala medier.

Annons

Och de där påstådda nakenbilderna på skådespelerskan Emma Watson, som nyligen skulle läckas som en slags hämnd efter hennes ett tal om feminism i FN:s högkvarter i New York, visar sig också vara påhitt. Allas ansvar

Det är dags att alla som delar historier på sociala medier betraktar sig själva som publicister, anser Jack Werner, en av journalisterna på Viralgranskaren.

- Den som delar en artikel eller utsaga på nätet bidrar ju i det lilla till att innehållet får ett stort genomslag. Det gäller att bestämma sig för om man ska vara en ansvarig eller oansvarig utgivare. Den ansvariga kontrollerar fakta innan det delas, säger han.

Ibland kan ju även journalister falla i fällan, särskilt om erkända medier redan delat nyheten.

- Därför är det viktigt att alla på nätet ökar sin medvetenhet om källkritik, säger Werner. Hjälp i nätverk

Ifrågasätt. Granska. Ifrågasätt igen, tipsar han. Det handlar till exempel att fråga sig om källan är oberoende? Finns det konkreta detaljer att kontrollera?

Numera är vi allt duktigare på att använda sociala nätverk för att ta reda på om det virala, och ibland osannolika, verkligen är sant. Den som delar något kan alltså räkna med att någon annan ofta reagerar om det uppstår skepsis.

- Utnyttja klokheten bland dina vänner, det blir ett intressant pusslande. Vi sitter alla på varsin kunskapsbit och gemensamt blir kunskapen om en företeelse större, säger mediestrateg Brit Stakston till TT. Tiggeri ett öppet sår

Men ibland sprids påhittade historier medvetet, förklarar hon.

- Till exempel om det är en berättelse som stärker ens eget perspektiv på något sätt, då bryr man sig kanske inte huruvida det är sant.

Annons

Den största katalysatorn för vandringssägner just nu? Tiggeri.

- Det är en aldrig sinande fälla till Facebookbluffar. På så vis kan man se hur tiggeriet är ett fullständigt öppet sår i Sverige, säger Jack Werner.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons