Annons

Åldersbedömningar av flickor återupptas

Rättsmedicinalverket återupptar de medicinska åldersbedömningarna av flickor. Vid åldersbedömning av flickor kommer andra formuleringar att användas än tidigare, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.(TT)
Publicerad 9 mars 2018

Rättsmedicinalverket återupptar de medicinska åldersbedömningarna av flickor. Vid åldersbedömning av flickor kommer andra formuleringar att användas än tidigare, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Medicinska åldersbedömningar utförs på personer som söker asyl och där det finns frågetecken om den sökandes ålder. Bedömningen består av två olika undersökningar: röntgen av visdomstand samt magnetkameraundersökning av knäleden.

Annons

Analyser har visat att knäleden hos flickor mognar tidigare än vad som varit känt. Det gör att bedömning av åldern i vissa fall inte kan göras. I fall då knäleden är mogen, men visdomstanden omogen kommer myndigheten fortsättningsvis använda följande utlåtande: "Resultatet tillåter ingen bedömning avseende den undersöktas ålder relativt 18-årsgränsen".

Om både visdomstanden och knäleden är mogen blir sannolikhetsbedömningen starkare. Tidigare användes utlåtandet "talar möjligen för att den undersökta är under 18 år", nu blir utlåtandet "talar för att den undersökta är under 18 år", skriver Rättsmedicinalverket i pressmeddelandet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons