Annons

840 sälar får skjutas i skyddsjakt

Mer än 800 sälar får skjutas i året skyddsjakt, enligt Naturvårdsverket. Det är fler än tidigare, men samtidigt skärps några av reglerna för jakten. I Västra Götaland sköts dock för många knubbsälar under vintern.(TT)
Publicerad 7 april 2016

Med tre sälarter, 14 kustlän, flera jaktperioder och ibland lokala eller kompletterande beslut är skyddsjakten på säl inte helt lätt att överblicka. I år får 480 gråsälar, 260 knubbsälar och 100 vikare fällas, enligt det beslut Naturvårdsverket nu tagit.

Syftet med jakten är att skydda fisket. Sälars attacker på redskap och mumsande på fångsten beräknas vålla skador för mer än 30 miljoner kronor varje år.

Annons

I år skärps skrivningen om att jakt endast får ske inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs. Samtidigt återinförs kravet på att jägaren måste få tillåtelse från den som har jakträtten. Det räcker inte länge att informera. I vissa fall kan tillstånd ges av länsstyrelsen.

För knubbsäl är jakten indelad i perioder. Den första gällde till och med mars. I Västra Götaland sköts då dubbelt så många knubbsälar som man fick fälla, 41 i stället för 20.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons