Annons

Svensk film står för liten andel biobesök

Svensk film stod bara för 17,2 procent av besöken på biograferna förra året. Det visar färsk statistik från Sveriges Biografägareförbund. Det är dock en ökning med åtta procent jämfört med året dessförinnan.(TT)
Publicerad 5 januari 2018

Svensk film stod bara för 17,2 procent av besöken på biograferna förra året. Det visar färsk statistik från Sveriges Biografägareförbund. Det är dock en ökning med åtta procent jämfört med året dessförinnan.

I en kommentar till statistiken framhåller Sveriges Biografägareförbund att det är "anmärkningsvärt att den svenska filmen gjorde ett ordentligt uppsving med senaste kvartalet, då filmer som 'Solsidan', 'All inclusive' och 'Borg' till sist förbättrade siffrorna för den svenska filmen." Man ser det som ett resultat av det gamla filmavtalet och varnar för att den nya svenska filmpolitiken har gett problem i form av mindre pengar till filmproduktion.

Annons

"Solsidan" var den svenska film som sågs av allra flest biobesökare under 2017, med 784 014 besök. Nästa svenska film på listan var "Hundraettåringen som smet från notan" som hamnade på plats åtta på listan med 398 456 besök.

Det sammanlagda antalet biobesök under året var 16 882 281, vilket av Biografägareförbundet betecknas som "ett normalår".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons