Annons

Skatteverket vill stoppa namnen J, L och Ford

Två föräldrar vill att sonen ska bära J som förnamn, ett annat par tar strid för namnet Ford. Men Skatteverket säger nej med stöd av den strängare namnlagen som nu testas på allvar i Högsta förvaltningsdomstolen.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Drömmer du om att byta namn till en enstaka bokstav, som uppfinnaren Q i filmerna om James Bond? Då kan ett kommande domstolsutslag bli porten som antingen öppnas på vid gavel - eller bommas igen med dubbla lås om Skatteverket får rätt.

””

Samma sak med ett förnamn som påminner om ett efternamn.

””
Annons

Svårare med nya lagen

När den nya namnlagen trädde i kraft under sommaren 2017 fick Skatteverket större rätt att neka namn som befinner sig på gränsen. Den gamla formuleringen från 1982 ändrades från att ett namn inte får vara "uppenbarligt olämpligt" till att det endast ska undvika att vara "olämpligt". Nu har de första två bataljerna mellan Skatteverket och föräldrar letat sig upp till Högsta förvaltningsdomstolen.

””

Det ena fallet är två föräldrar som vill att sin son ska få J som ett av sina tre förnamn precis som parets äldre son som redan bär namnet. Bokstaven har en speciell betydelse för föräldrarna, och enligt dem är namnet varken olämplig eller stötande. Förvaltningsrätten och Kammarrätten gick på parets linje eftersom förnamn med enstaka bokstäver redan förekommer i Sverige, samtidigt som Högsta förvaltningsdomstolen i två tidigare domar från 2003 och 2009 har godkänt förnamnen Q och A-C.

"Kan vara vilseledande"

Men Skatteverket säger nej. Ett liknande fall med förnamnet L har också överklagats, men det har ännu inte fått prövningstillstånd.

””

Det andra fallet handlar om förnamnet Ford, som ett par försöker ge sin son. Namnet finns i den kanadensiska grenen av familjen, och ett 30-tal personer i Sverige bär det redan som förnamn. Men myndigheten hänvisar till att det kan vara förvirrande likt ett efternamn, och att det dessutom inte är ett traditionellt svenskt förnamn.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons