Annons

Märak om flaggkritiken: Inte rasism

Många är upprörda över att den samiska flaggan förbjuds under Eurovision Song Contest. Men förbudet är knappast en fråga om rasism, tycker rapparen Maxida Märak. - Man är fel ute om man kallar det här för rasism, säger hon till TT.(TT)
Publicerad 3 maj 2016

En strikt flaggpolicy under Eurovision Song Contest (ESC) stoppar bland annat den samiska flaggan från att synas i Globen i Stockholm.

Rapparen Maxida Märak tycker att man borde se över reglerna eftersom de upprör så många. Men någon fråga om rasism är det inte, enligt henne.

””
Annons

Regeln är till för att undvika politiska budskap och är inte riktad direkt mot den samiska flaggan.

””

Hon önskar ändå att det hade varit tillåtet att vifta den samiska flaggan i Globen.

””

"Standardiserad policy"

Tävlingen anordnas av EBU, den europeiska samarbetsorganisationen för public service-bolag, som 2012 införde riktlinjer för vilka flaggor publiken får vifta med. Huvudsyftet med policyn är att hindra politiska budskap från att framföras.

I år tillåts flaggor från de 42 tävlande länderna plus länder som är med i FN samt EU-flaggan och regnbågsflaggan.

””

TT: Kommer ett undantag att övervägas?

””

TT: Vad är politiskt med den samiska flaggan?

””

Väcker stor debatt

Bland årets deltagande artister finns samiska Agnete som tävlar för Norge. Beslutet om att man inte får heja på henne med den samiska flaggan beskrivs som märkligt av Samerådets ordförande Aile Javo.

””

Flaggfrågan har väckt stor debatt i veckan, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi. Exempelvis är inte heller Wales flagga tillåten, trots att en av Storbritanniens deltagande artister kommer från Wales.

Annons

Eurovision Song Contest avgörs med semifinaler den 10 och 12 maj och final den 14 maj.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons