Annons

"Ryssland har skapat den här situationen"

Eurovision Song Contest skapades för att ena Europa - nu används musiktävlingen för att förstärka konflikter. Storbråket mellan Ryssland och värdlandet Ukraina har inneburit en hel del smolk i schlagerbägaren inför årets upplaga av världens största underhållningsprogram.(TT)
Publicerad 5 maj 2017

Eurovisionbråket startade redan i Stockholm i fjol när Ukrainas Jamala vann före den ryske storfavoriten Sergej Lazarev.

Den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda publicerade omedelbart en artikel med rubriken "Hur den europeiska juryn stal segern från Lazarev" - samtidigt som man krävde en granskning av det "politiska innehållet" i Jamalas "1944".

Annons

Vinnarlåten var en personlig berättelse om Sovjetunionens deportering av krimtatarerna 1944. I Ryssland sågs dock bidraget som ett ställningstagande mot landets annektering av Krim 2014.

Inför årets Eurovision Song Contest i Kiev i Ukraina var det därför många som trodde att Ryssland skulle bojkotta tävlingen. I sista stund anmälde man dock artisten Julia Samojlova och bidraget "Flame is burning".

Säkerhetstjänstens inreseförbud

I samma sekund blossade bråket upp rejält.

””

Samojlova stoppades eftersom hon 2015 deltog i konsert på Krim utan det särskilda tillstånd som ukrainsk lag kräver att artister som vill uppträda där måste ansöka om.

””

"Cyniskt och omänskligt"

Ryssland reagerade kraftigt på Ukrainas beslut.

””

Även den Europeiska radio- och tv-unionen (EBU), som arrangerar Eurovision, kritiserade Ukraina. I ett uttalande sade EBU att man var "djupt besvikna" över landets beslut men att man måste "respektera värdlandets lagar".

Senare framkom dock att EBU:s generaldirektör Ingrid Deltrene, i ett brev till Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman, hotat med att stänga av det ukrainska tv-bolaget UAPBC från framtida Eurovision-tävlingar om inte beslutet ändrades.

"Utstuderat koncept"

Annons

Hotet drogs sedan tillbaka och ersattes med ett "starkt fördömande". UAPBC gick i samma veva ut med ett uttalande där man bad Deltrene att inte göra EBU till "ett instrument för yttre politisk manipulation".

Och politisk manipulation är precis vad det handlar om, enligt Jakob Hedenskog.

””

Jakob Hedenskog tror inte att Ryssland någonsin räknade med att den relativt okända Julia Samojlova skulle få tävla i Eurovision.

””

"Hybridkrigsföring"

Han ser hela händelsen som en "destabiliseringsaktion" och tycker inte att det är konstigt att konflikten mellan länderna också märks i Eurovision.

””

Ryssland erbjöds att delta i Eurovision Song Contest via videolänk men nobbade. Landet tackade också nej till att byta artist och i april meddelade sedan statliga Kanal ett att Eurovision stryks helt från tv-tablån.

I förra veckan kom så beskedet att Julia Samojlova återvänder till Krim för ett nytt uppträdande - samma dag som Eurovision startar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons