Annons

Operans miljardrenovering försenas

Renoveringen och ombyggnaden av Kungliga Operan skjuts minst ett år på framtiden. Projektet beräknas kosta minst två miljarder kronor och regeringen dröjer med besked. Olof Lavesson, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, undrar varför regeringen inte kan bestämma sig.(TT)
Publicerad 9 maj 2016

Olof Lavesson, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, undrar varför regeringen inte kan bestämma sig. En debatt han hade nyligen med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i riksdagen gjorde honom mer bekymrad än glad, trots att Bah Kuhnke försäkrade att hon arbetar hårt med ärendet.

””

Problem med arbetsmiljön

Annons

I maj förra året kom Statens fastighetsverk, som förvaltar operahuset, med sin förstudie. Den är det viktigaste underlaget. Där föreslogs en genomgripande renovering och ombyggnad som skulle råda bot på allt från arbetsmiljöbrister, lokalproblem och tillgänglighet till teknikproblem. Allt skulle rymmas inom den ram på två miljarder kronor, som den förra, borgerliga regeringen satte upp när den beställde förstudien 2013.

I förstudien fanns också en tidsplan. Själva renoveringen skulle kunna börja 2020 och avslutas 2024, förutsatt att regeringen gav klartecken för att starta projekteringen under 2015. Så har inte skett, vilket innebär att projektet blir minst ett år försenat.

””

Beskedet dröjer

Eftersom det handlar om två miljarder kronor och det största projekt fastighetsverket haft gäller det att veta "exakt vad man gör", framhåller hon. Hon arbetar för ett besked snart, men vågar inte svara ja på om det blir före sommaren.

””

På frågan om det är tvivel om kostnaden som gör att det dröjer säger hon att det förstås hade varit ett enklare beslut om det hade handlat om miljoner istället för miljarder.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons