Annons

När kylskåpet förstår dig bättre än din man

Terrorhot, robotevolution och fake news. Det är några av alla bekymmer som den bästsäljande författaren och professorn Yuval Noah Harari tar upp i essäsamlingen "21 tankar om det 21:a århundradet".(TT)
Publicerad 2 november 2018

Boken kommer efter "Sapiens: en kort historik över mänskligheten" (om människans väg från stenåldern till toppen på näringskedjan) och "Homo deus: en kort historik över morgondagen" (om vår möjliga framtid efter tech-explosionen). Med "21 tankar om det 21:a århundradet" identifierar Harari många av våra samtida problem, försöker ge dem sammanhang och möjliga lösningar.

””

Mördarrobotar och klimatflyktingar

Annons

I värsta fall står mänskligheten inför mördarrobotar, fascism och enorma mängder klimatflyktingar. Trots den akuta situationen vill Harari uppmana till att praktisera självkännedom, som ett bättre alternativ till panik.

””
””

Robotar ny arbetskraft

Harari tar ett stort grepp och flera av hans essäer har publicerats som artiklar tidigare, vilket ger ett smått eklektiskt intryck. Ett av bokens intressantare kapitel diskuterar möjligheten för jobbmarknaden i en tid när det ofta pratas om robotar som den nya arbetskraften. Yuval Harari skriver att till och med musik kan komma att robotiseras. â?â?

TT: Varför tror du att det är så lätt för oss att ha tilltro till så radikala teknologiska framsteg, som en AI-styrd dj, medan vi samtidigt har så svårt att föreställa oss något som medborgarlön?

â?- För att ett verktyg är mycket enklare än en hel social struktur. Till med en uppfinning som en AI-dj har vi lätt att förstå teknologin bakom, men det är mycket svårare att föreställa sig de sociala och kulturella konsekvenserna. Om en AI-dj följer med dig 24 timmar om dygnet och vet hur varje låt du lyssnar på påverkar din hjärtrytm och hjärnaktivitet, kommer det uppmuntra artistisk kreativitet eller reducera konst till biokemisk manipulation?

"Tillgång till hjärtan"

Yuval Harari menar att det vilar ett missförstånd bakom rädslan för de allt smartare maskinerna. Vi människor vill ingenting hellre än att få våra känslor erkända och är rädda för att maskinerna ska vara kalla och oförstående. Enligt Harari är faran raka motsatsen.

””
””

TT: På grund av din ambition att ge lärdomar kring så många av våra samtida globala situationer kallade The Guardian dig för en guru och jämförde dig med den konservative Jordan B Peterson. Hur känner du inför sådana jämförelser?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons