Annons

"När Beyoncé pratar feminism når det ut"

Vilka är dagens feministiska utmaningar? Inför den internationella kvinnodagen kommer en rad böcker om både klassisk kvinnokamp och nutida frågor, med fokus på sex, makt - och en ny väg till systerskap i musiksvängen. I över 150 år har kvinnor utkämpat en kamp för jämställdhet.(TT)
Publicerad 6 mars 2019
Vilka är dagens feministiska utmaningar? Inför den internationella kvinnodagen kommer en rad böcker om både klassisk kvinnokamp och nutida frågor, med fokus på sex, makt - och en ny väg till systerskap i musiksvängen. I över 150 år har kvinnor utkämpat
Vilka är dagens feministiska utmaningar? Inför den internationella kvinnodagen kommer en rad böcker om både klassisk kvinnokamp och nutida frågor, med fokus på sex, makt - och en ny väg till systerskap i musiksvängen. I över 150 år har kvinnor utkämpat

I över 150 år har kvinnor utkämpat en kamp för jämställdhet. Inför årets jubileum backar ett nytt seriealbum bandet: allt inleddes 1848 i Seneca Falls, där kvinnorörelsens första möte hölls. Det finns så klart exempel på feminister innan dess.

””

Kontroversiell

Annons

Sexism, klimakteriet och könsseparatistiska musikfestivaler: i vår kommer flera böcker om kvinnofrågor. Marta Breen och Jenny Jordahls skildring av kvinnorörelsens historia i serieform kommer lagom till den Internationella kvinnodagen, i 22 olika länder, bland andra Brasilien, Albanien, Polen, Ungern och Ryssland.

””

I Ryssland har boken fått en åldersgräns på 18 år, men i Norden är den inte lika kontroversiell. Marta Breen tycker ändå att den behövs mer än somliga tror.

””

Borde läras ut

Mycket i kvinnorörelsens historia är okänd för många, som hur nära knuten den var till antislaverirörelsen i USA. Boken skildrar också bland annat en iransk martyr och hur brittiska suffragetter placerade ut bomber och hungerstrejkade för att nå ut.

””

Hon tycker att många frågor kvarstår att kämpa för, även i Norden. I Norge har man på senare tid diskuterat till exempel ökad kvinnorepresentation bland chefer, aborträtten som har börjat användas som politiskt slagträ och sexuella trakasserier.

Just sexuella trakasserier är ett tema i flera böcker, i spåren efter metoo. I Roxane Gays antologi om övergrepp, "Inte så farligt", berättar hon själv hur hon blev gruppvåldtagen som tolvåring. Med "Kattmänniska" utforskar Kristen Roupenian samtycke och makt i novellform. Och journalisten Annah Björk gör en exposé över hur feminism har förändrat den genomsexistiska musikbranschen.

Redan i första kapitlet av boken "Ni måste flytta på er" beskriver hon hur en tonårig Zara Larsson blir utsatt för en äldre amerikansk stjärnproducents kladdande.

””

Nytt systerskap

Efter över 20 år som musikjournalist vet Annah Björk hur vanliga sexuella trakasserier är i branschen. Den genomsyras av män med mycket makt, muntliga kontrakt och möten där alkoholen flödar.

””

Annah Björk ville skildra en positiv utveckling som hon lade märke till för ett par år sedan, då kvinnliga artister började ta mer plats. Hon drar en linje från 90-talets Riot Girrls-rörelse till artister som Zara Larsson, Noonie Bao och Tove Lo. Kathleen Hanna och Tobi Vail formulerade begreppet "girl power", som sedan kommersialiserades.

””
Annons

Hon berättar om hur kvinnor själva börjar stå för produktion och teknik, hjälpta av den digitala revolutionen. Dessutom skildrar hon ett nytt slags systerskap: utifrån den så kallade "shine theory" har kvinnliga artister börjat samarbeta och lyfta varandra istället för att konkurrera, som de tidigare har hetsats till. De skiner mer tillsammans.

Och metoo har inneburit ytterligare kliv framåt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons