Annons

Michelle Obama: Jag förlåter inte Trump

Hon är arg på president Donald Trump för hans beteende gentemot kvinnor och för att han ifrågasatte hennes makes härkomst. Men i en ny bok skriver USA:s förra första dam Michelle Obama också om sin uppväxt, livet i Vita huset och de insikter hon fick när paret Obama gick i terapi.(TT)
Publicerad 9 november 2018

Boken "Becoming" (på svenska "Min historia") börjar säljas på tisdag men skapar redan jätterubriker i USA. Tidningen The Washington Post, som fått en förhandskopia, skriver bland annat om Obamas ilska gentemot Trump för att han drev den så kallade birther-kampanjen. Det var en konspirationsteori som felaktigt hävdade att Barack Obama var född utanför USA och därför inte kunde vara landets president - och som ledde till att presidenten till slut visade upp sin födelseattest från delstaten Hawaii.

Förlåter inte

Annons

Michelle Obama skriver att de främlingsfientliga känslor som väcktes av birther-rörelsen utgjorde en fara för hennes familj.

"Tänk om en instabil person laddat en pistol och kört till Washington? Tänk om den personen hade letat efter våra döttrar", resonerar hon och skriver att hon aldrig kommer att förlåta Trump för att han utsatte hennes familj för risker.

USA:s tidigare första dam kritiserar också den sittande presidenten för hans inspelade sexskryt om kvinnor, som blev känt kort före valet 2016, och för hans beteende gentemot Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton under valrörelsen. Michelle Obamas tolkning av Donald Trumps budskap lyder: "Jag kan skada dig och komma undan med det", enligt boken.

Ansvar för lycka

Michelle Obama är uppvuxen i en liten lägenhet i arbetarkvarteren i södra Chicago, där hon tidigt itutades att om man arbetar hårt så är allt möjligt. Via stipendier tog hon sig till de prestigefyllda universiteten Princeton och Harvard och tog en juristexamen. I "Min historia" berättar Obama - som är ättling i rakt nedstigande led till en slav - om hur det kändes att bli landets första svarta presidenthustru och att vakna i Vita huset som byggts av slavar. Hennes livshistoria vävs ihop med USA:s, enligt The Washington Post.

Hon berättar också om de motiga stunder hon och maken hade i början av äktenskapet, när hans politiska ambitioner tvingade honom att vara borta mycket från familjen. De gick i parterapi några gånger, vilket fick henne att inse att hon hade större ansvar för den egna lyckan än hon tidigare trott, skriver hon enligt tidningen USA Today.

På tisdag inleder Michelle Obama en bokturné som tar henne till tio städer. Det första evenemanget hålls i hemstaden Chicago och modereras av tv-profilen och vännen Oprah Winfrey.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons