Annons

Michael Moore höll sitt avbrutna Oscarstal

När Michael Moore fick veta att han skulle få pris för sin livsgärning letade han upp fusklappen till sitt avbrutna Oscarstal. Han har nu hållit det i sin helhet för första gången på Critics' Choice-galan i New York.(TT)
Publicerad 11 november 2018

Dokumentärfilmaren Michael Moore vann sin första och hittills enda Oscar för filmen "Bowling for Columbine 2003. På galan tog han tillfället i akt att kalla George W Bushs dåvarande presidentskap för "fiktivt". Han fördömde kriget i Irak i hårda ordalag och möttes av både jubel och burop innan orkestern började spela för att avbryta honom.

Under lördagskvällen ägde Critics' Choice Documentary Awards rum i Brooklyn, New York. Skådespelaren Robert De Niro delade ut priset och kallade Michael Moore för en "äkta amerikansk hjälte", skriver Indiewire.

Annons

Moore passade då på att låta publiken få höra hela Oscarstalet från början till slut. Han pratade han om hur hans uppväxt i USA:s "rostbälte", områden med nedlagd industri, fått honom att tro att han inte hade rätt att få höras i offentligheten. Han avslutade sitt tal med att hylla sina dokumentärfilmande kollegor.

"Vi är inte bara fortfarande i krig, utan har en president som har förklarat krig mot demokratin och mot oss. Fortsätt plocka upp era kameror, för ni kan vara Amerikas sista försvarslinje. Och förhoppningsvis den linje som kan återuppbygga det land som han håller på att förstöra", sade han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons