Annons

Mankell: "Äldre älskar lika starkt"

En gammal enstöring i Östergötlands skärgård gick hem stort bland franska läsare. Nu återvänder Henning Mankell till den pensionerade läkaren. - Jag har förstått att det finns ett behov av berättelser om åldrandet, säger han.(TT)
Publicerad 5 juni 2015

Det var "Italienska skor" som kom först: boken om en enstöring på en ö någonstans i den östgötska skärgården som lärde sig ett och annat om sig själv genom människorna han mötte. I Henning Mankells nya roman "Svenska gummistövlar" lever samme gamle läkare Fredrik Welin ett lika ensamt liv, men redan på första sidan brinner bokstavligen hans förflutna inne. Allt han får med sig när huset står i lågor är regnrock och gummistövlar - till på köpet två vänsterstövlar.

””

Alzheimer och inkontinens

Annons

Kanske är det en mordbrand som krävs för att rubba den enstörige läkarens sociala barriärer? Branden fungerar i alla fall som en rening, den skapar utrymme för nya relationer med de personer som han möter i sin jakt på brandorsaken.

Henning Mankell ser det stora intresset för den första boken som ett tydligt tecken på samhällets behov av berättelser om äldre människor. Det måste inte handla om alzheimer och inkontinens, äldre människor älskar lika starkt, eller starkare, som yngre, påminner han. Och döden borde även yngre ha en annan relation till:

””

Inga guidade turer

Skärgårdsmiljön, vars förlaga finns någonstans i Gryts eller kanske S:t Annas skärgård, är lika närvarande som Skånes slätter i Wallander-böckerna - men några guidade skärgårdsturer lär det aldrig bli.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons