Annons

John Lundvik om grammatiska felet: "Slang"

I favorittippade bidraget "Too late for love" sjunger John Lundvik en textrad som lyder "I would lit your world". Det är grammatiskt inkorrekt enligt engelska språkregler, men det hindrar inte artisten. - Det är slang från "it's lit", att någonting är tänt, det är galet, "The party was lit".(TT)
Publicerad 9 mars 2019
””

Festivalgeneralen Christer Björkman säger att han inte hört talas om uttrycket och att texten borde ändras om den inte är grammatiskt riktig.

””

När TT konsulterar flera språkforskare är de ense om att "lit" inte är korrekt i sammanhanget. Gunnar Bergh, professor i engelsk språkvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att ordet "would" i detta fall ska följas av ett verb i grundform.

””
Annons

Det är inte första gången ett grammatiskt fel smyger sig in i en text till en potentiell vinnarlåt i Melodifestivalen. 2014 ändrade texten till Sanna Nielsens "Undo" efter att många påpekat att den innehöll den felaktiga textraden "Undo my sad", vilket låtskrivaren Fredrik Kempe ändrade till "Undo my sad love". Men John Lundvik, som även är en av upphovsmakarna till låten, säger att han inte planerar att ändra texten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons