Annons

Hon gjorde film om sin egen kidnappning

När norsk-pakistanska Iram Haq var 14 år blev hon kidnappad och skickad till släkten i Pakistan. Nu har hon gjort film inspirerad av sitt eget liv - vilket väckt stor debatt i Norge. - Det har varit överväldigande med all respons, säger regissören.(TT)
Publicerad 7 mars 2018

16-åriga Nisha bor i Oslo och lever som en vanlig norsk tonåring. Nästan. För när hon en dag blir påkommen med en pojke tar hennes pappa och bror med henne till flygplatsen under aggressiva former och sätter henne på planet till Pakistan. Familjens heder står på spel och inte minst mamman är pådrivande och mycket oroad över släktens rykte.

"Pågår fortfarande"

Annons

"Vad ska folk säga", som får svensk biopremiär den 9 mars, är inspirerad av regissören Iram Haqs egna erfarenheter av att navigera mellan två världar och leva under hård social kontroll utan frihet att vara sig själv. Det som drabbar Nisha i filmen är fiktiva händelser, men Iram Haq nämner både fysisk och psykisk misshandel under sin uppväxt.

””

TT: Har det varit en känslig balansgång?

””

Försonades med pappan

I Norge har filmen blivit en publiksuccé med 113 000 biobesök. Iram Haq har bjudits in till debatter och haft många diskussioner med både tjejer som känner igen sig i och lider av den sociala kontroll de lever under, samt folk som blivit provocerade.

””

Lyckligtvis fick hon en chans att försonas med sin far senare i livet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons