Annons

Hon avslöjade kulturprofilen - kan prisas

Den har kallats en av metoo-rörelsens viktigaste artiklar - nu kan den belönas med Stora journalistpriset. Journalisten Matilda Gustavsson på Dagens Nyheter nomineras i kategorin Årets avslöjande för sin artikel om den så kallade kulturprofilen hösten 2017.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Den har kallats en av metoo-rörelsens viktigaste artiklar - nu kan den belönas med Stora journalistpriset.

Journalisten Matilda Gustavsson på Dagens Nyheter nomineras i kategorin Årets avslöjande för sin artikel om den så kallade kulturprofilen hösten 2017. Enligt juryns motivering fick publiceringen stora konsekvenser för bland annat Nobelpriset i litteratur. Juryn skriver: "Det blir inget pris i år. Genom 18 kvinnors vittnesmål avslöjade hon en uppburen mans övergrepp och en anrik svensk institution föll i bitar inför en hel värld."

Annons

I kategorin finns även TT:s reporter Ola Westerberg nominerad tillsammans med flera journalister på SVT för den så kallade paradisläckan.

Bland andra som kan tilldelas pris finns Sportbladetprofilen Erik Niva som enligt juryn "sätter en av vår tids största frågor, migration, i nytt ljus på fotbollsplanen och därmed förnyar sportjournalistiken, valjournalistiken och sig själv". Han är nominerad i klassen Årets förnyare för sin serie med hashtaggen #jagär.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons